Bu Kişisel Blog'da Yazı'ya yazılmış yorum bulunmaktadır.

Flash Karamsarlığı Adobe Wallaby İle Çözülüyor


Tarayıcı dünyasındaki gelişmeler beraberinde yeni teknolojileri de getiriyor. Bu teknolojilerden biri de HTML5. HTML5’in dikkat çekici özelliklerinden biri de Adobe Flash Player’a rakip olması. Ancak Adobe de boş durmayarak Adobe Wallaby isimli ürünü hakkında bilgi verdi.


Apple’ın mobil pazardaki konumu her geçen gün yeni ürünlerle sağlamlaşırken, bu firmanın Adobe Flash’ı bir türlü kabullenmemesi ve hemen ardından gelen HTML5 teknolojisi, Adobe’de kolların sıvanmasına neden olmuş olsa gerek. Adobe Ürün Yöneticisi John Nack’in blogunda kaleme aldığı sözler de bu durumu destekliyor. Nack, Adobe’nin politikasına istinaden kullanıcıların arada kalmasını ortadan kaldırıcı çözümler için var olduklarını ve asıl amaçlarının problem çözmek olduğunu ifade etti. Bu kapsamda Flash desteği bulunmayan ürünler kullanan kişilerin, web animasyon desteğinden mahrum kalmamaları için Adobe Wallaby üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
Webkit motoru üzerine kurulu olan ve HTML5 kodu üretebilen internet tarayıcıları üzerinde çalışabilen Adobe Wallaby’nin diğer tüm tarayıcılarda işlevini yerine getirmesi için çalışılıyor. iOS ve OSX de dâhil olmak üzere Windows işletim sistemi üzerinde çalışan bir uygulamanın ne kadar önemli olacağı ortada.
ActionScript, 3 boyut ve ses desteğinin henüz hayata geçmediği bu üründe şimdilik buton desteği, boyama, resim dosyası desteği, çerçeve, katman, sahne desteği ve bazı yazı türleri desteği sunuluyor.
Görünen o ki, Adobe ile Apple arasında ciddi bir bakış açısı farkı var. Biri müşteri ve çözüm odaklı düşünürken, diğer katı ilkelerinden ödün vermemek adına kullanıcıların arada kalmasını göz ardı ediyor. İlerleyen dönemlerde hangi tarafın daha ağır basacağını birlikte göreceğiz.

0 yorum: