Bu Kişisel Blog'da Yazı'ya yazılmış yorum bulunmaktadır.

İnternette Filtreleme Uygulaması Başladı


Bu gece yarısından itibaren Türkiye’deki internet kullanıcılarının internete erişimlerinde bazı kökten düzenlemelere gidildi. “Güvenli internet” adı verilen; diğer yandan da sansür özelliği taşıdığı iddia edilen düzenlemelerin ardından kullanıcılar “Çocuk profili”, “Aile profili” ve “Güvenli interneti devre dışı bırak” seçeneklerinden birini seçerek internet erişimlerini şekillendirmeye çalışıyorlar.
Gündeme geldiği ilk andan bu yanan yoğun bir tartışmayı da beraberinde getiren; kimilerine göre güven kimilerine göreyse sadece bir sansür özelliği taşıyan uygulama 22 Ağustos’tan itibaren denenmeye başlanmıştı. Deneme sürecinin sona ermesine kısa bir süre kala Alternatif Bilişim Derneği tarafından uygulamaya yönelik dava açıldı ve Danıştay’a başvuruldu. 4 Kasım’da gerçekleşen başvuruda filtreleme işleminin keyfî bir konumda bırakıldığı ve bazı konuların Anayasa’ya aykırı olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili Alternatif Bilişim Derneği’nin açıklamasından bir kesitte şöyle söyleniyor:
"Filtre uygulaması 'devlet eliyle merkezi bir şekilde' gerçekleşecektir. Hizmetten yararlanacak yurttaşların hangi sitelere erişeceği/erişemeyeceği BTK tarafından belirlenecektir. Yurttaşların filtre içeriklerini değiştirme özgürlükleri yoktur. Merkezi filtre profilleri kullanıldığı sürece devletin izin vermediği bilgiye, habere, farklı/alternatif görüşlere erişme, muhakeme etme ve karar verme olanakları da olmayacaktır."
İnternet erişiminizin hangi paket içinde konumlandırıldığını öğrenmek için TTNET online işlemler üzerindeki profilinizi gözden geçirmelisiniz. Güvenli internet işlemleri başlığı altında yer alan “profil düzenleme” konusunda şu anda kullanılan paketi görüntülemek mümkün. Yine aynı sayfa üzerinden “Güvenli internet profil seçimi” işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu alanda üç seçenek var. “ Güvenli İnterneti Devre Dışı Bırak”, “Çocuk Profili” ve “Aile Profili” şeklinde sıralanan seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Güvenli interneti devre dışarı bırakmayı seçerseniz internet erişiminizde bir değişim gözlemlemeyeceksiniz.
Çocuk Profilini seçenler için TTNET’in açıklaması şu şekilde:
“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından İşletmecilere gönderilen, çocuk profiline ilişkin listedeki alan adı, alt alan adı, IP adresi ve portlara abonenin erişiminin sağlandığı profildir.
Pedagoji, sosyoloji ve psikoloji alanlarında uzman akademisyenlerin bulunduğu bir komisyon tarafından belirlenen kriterlere uygun kategorilerdeki sitelere erişilebilen profildir.
Çocuk profili ile eğitim, ödev, bankacılık uygulamaları, alışveriş, müzik-oyun-eğlence, haber, e-posta, resmi ve kamu siteleri, tatil, özel şirketler, eğitim kurumları, e-devlet gibi pek çok farklı türden siteye erişebilirsiniz.”
Aile Profilini seçenler için TTNET’in açıklaması şu şekilde:
“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından İşletmecilere gönderilen aile profiline ilişkin listedeki alan adı, alt alan adı, IP adresi ve portlara abonenin erişiminin sağlanmadığı profildir.
Kumar, uyuşturucu, fuhuş, müstehcenlik, şiddet, terör, dolandırıcılık, zararlı yazılım gibi kategorilerdeki siteleri engelleyen profildir.
Çocuk profiline ek olarak kişisel sitelere, forum ve paylaşım sitelerine erişim sunar.
Ayrıca sosyal medya, oyun ve sohbet kategorilerini ise ayrı ayrı seçme imkânı sunar.”
Kişi ve kurumların girmeyi tercih ettikleri internet adresleri için karar mekanizmasını kendi eline alan BTK, iddialara göre iletişim ve haber alma hakkına karşı gelmiş oluyor. Zira, erişime kapatılmış ancak DNS değişikliği gibi işlevsel bir yöntemle ulaşılabilen siteler için de bu çözüm ortadan kalkıyor. Kısacası, uygulamanın sansür olmadığını ispatlamak neredeyse imkânsız durumda.
İnternet sansürü adı verilen bu filtreleme çalışmasına karşılık açılan davanın nasıl sonuçlanacağı ve özellikle de sosyal medya üzerindeki yoğun tepkilerin nasıl bir sonuç ortaya koyacağı merakla bekleniyor.

0 yorum: